H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες . Το χρονικό αυτό διάστημα της νηστείας περιλαμβάνει την αποφυγή τροφίμων ζωικής προέλευσης όπως είναι το κρέας , το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν πια , τα όσπρια , τα φρούτα , τα λαχανικά , τα θαλασσινά και τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά, πατάτες) .

Αν και η νηστεία παρουσιάζει αρκετά θετικά οφέλη για την υγεία μας , από την άλλη αξίζει να σημειωθεί πως η απουσία συγκεκριμένων τροφίμων κατά τη χρονική αυτή περίοδο, από τη διατροφή μας , είναι δυνατό να προκαλέσει οριμένες διατροφικές ελλείψεις .

Η αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Το ασβέστιο μειώνεται λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ οι βιταμίνες Β12, D και το φολικό οξύ προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, καθώς βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης..
Προκειμένου λοιπόν , ένα άτομο που νηστεύει, να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αξίζει να ακολουθήσει κάποιες πρακτικές συμβουλές:

  • Καταναλώστε όσπρια μαζί με δημητριακά για να αυξήσετε τη πρόσληψη πρωτεϊνης .
    Πχ. Φακές + ρύζι , σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα + καλαμπόκι, όσπρια + ψωμί, σαλάτα από φακές +πλιγούρι
  • Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου καταναλώνοντας γαλακτοκομικά παράγωγα σόγιας , μύδια, στρείδια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξερά φρούτα (ειδικά σύκα), όσπρια, σουσάμι και ταχίνι.
  • Καλύψτε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D καταναλώνοντας τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D , όπως το γάλα, τα δημητριακά και οι μαργαρίνες.
  • Καταναλώστε πλούσιες πηγές σιδήρου όπως όσπρια, σόγια, ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μύδια, στρείδια.
  • Προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (που βρίσκεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης) θα πρέπει τα παραπάνω τρόφιμα να καταναλώνονται ταυτόχρονα με καλές πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινη πιπεριά, καρότο).
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε πηγές σιδήρου και ασβεστίου σε διαφορετικά γεύματα καθώς ο σίδηρος και το ασβέστιο ανταγωνίζονται για την απορρόφησή τους στο λεπτό έντερο.
  • Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης B12 καταναλώνοντας τρόφιμα όπως καραβίδες, γαρίδες, αστακό, στρείδια, μύδια, προϊόντα τοφού* , εμπλουτισμένα προϊόντα.

    *Το Τοφού είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ Laserline Clinics Βόλου

ΜΑΤΖΙΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ